12 bir sayıdan fazlasıdır..

   Sayılardan bahsedeceksek ,12 'nin bir sayıdan fazlası olduğunu öğrenmemiz lazım..
 Herkesin bir şekilde maruz kaldığı ,olağan üstü  bir sayıdan bahsediyoruz..Nedir insanların , kültürlerin , inançların hatta inançsizlarin bu sayıylayla derdi?

. İsa'nın 12  havarisinin, Ali'nin 12 imamıyla bir akrabalığı var mıydı? 
.Antik Yunan panteonunun 12 Tanrısı acaba Hristiyanlığa 12 havari diye mi geçti?
  Nereye dokunsan ,hangi mistik alan, kültür ve inancın; hatta bilimin içini eşelersen bir yerde mutlaka bu sayıyla yolu bir şekilde kesişir..
 . Hangi kuvvet Musa'nın asasından  12 pınar fışkırttı?, aşiretlerin ,kabilelerin 12 koldan oluşması tesadüf mü?, 12 hayvanlı takvim,astrolojik 12 evre , yılın 12 Ay olması ,hikaye ve mitlerde geçen 12 görev ,12 dev ,12 kardeş  hikayesi vb .'nin acaba 12 takım yıldızıyla ,gezegenlerle, gök isimleriyle,matematikle bir alakası var mıydı ?
   12 sayısının ve bu sayıyla ilişkilenen özel ve tüzel kişiliklerin pratiklerini incelediğimizde mükemmeliyetçiliği iddialarından ziyade eylemlerinden sezebiyoruz;bunu astrolojik örgütlülüğün; yeryüzünde kah bir takvim ,kanun, geometrik  hesaplamada;kah  mükemmeliyet bozgunculuğu, aşırılığı  olarak  13.havari gibi olaylarda,simetrinin düzine ısrarlarında görebiliyoruz.13.havari aslında bu denklemdeki,bu paragrafta akışı bozan ses ya da varlık olduğu için lanetlenmiş soyutlama olarak günümüze taşınmış olabilir..Genel anlamda hikaye ve kurgusunu takip ettiğimiz de gökyüzündeki düzenin yeryüzüne uygulanmaya çalışıldığı,kopya edildigini görebiliyoruz..

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hoy Hoy Memo Türküsünün Hikayesi

Kürd Dili Ve Sosyolojisi

Feqiye Teyran ile Papaz hikâyesi