Roman mı? Çingene mi?
Yeryüzünün en renkli kesimi olarak, gökkuşağın 7 renginden fazla isim alan bir topluluktan bahsediyoruz.Yanıbaşımızda,hatırı sayılır nüfusuna rağmen ,gettolarda ve birarada bulunmalarına karşı, ibni Haldun'un deyimiyle "asabiyete uzak", iktidara talip olmayan gönül zenginligini belki başka bir yazımda isleyebiliriz;ancak bugün kavram ve köken çalışacağız..
Kimdir bu Romanlar ? Nerden geldiler? Ne iş yaparlar? gibi sorulara cevap arayalım..
Kökenleriyle ilgili çeşitli tezler olsa da hakim görüş Hindistan kökenli oldukları yönündedir.. Hindistan da "domba "adlı düşük bir kasttan oldukları düşünülür.
Sankritce'de " insan ,adem*anlamlarina gelen Dom disil hali domni isimlendirmesini alır dillerine de Domani denir ..
Hindistan'dan çıkışlarından sonra Anadolu ve Mezopotamya'da karşılaştıkları toplulukların dil yapısından kaynaklı ağırlıklı olarak Dom,Lom ve Rom olarak anılmış ;ancak bunun dışında onlarca hatta belki yüzlerce isimlendirmeye maruz kalmışlardır..
Çingene:bu tanımlama için de ihtilaf olsa da akla en yatkını antik mezopotamyada açık arp ailesinden "çengi"isimli çalgıyı çalan manasında çengenedir.
Müzik gibi ilgi alanlarının dışında ;at yetiştiriciliği, nalbantlık,demircilik gibi alanlarda da faaliyet yürütürlerdi;hatta parsiler onlara Âhenger (demirci )diye hitap eder.
Kıpti : Türkçe'de yakın zamana kadar kullanılmış hatta deyimlere bile girmistir"merdi Kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler" Yunanistan Modon şehrinde küçük mısır denilen tepelik bir getto varmış buranın sakinleri çoğunlukla Romanlardan oluşmaktaydı,Burdan Avrupa'ya dağıldıklari için neredeyse tüm Avrupa dillerine Kıpti ,Gıfti,gypsies vb isimlerle anılırlar.
Karaçi: Eski Hindistan yeni Pakistan Sind eyaletine bağlı karaçi kentinden anlamında kullanıldığı düşünülüyor..
Özetle birden çok isim alan bir topluluktan bahsediyoruz bu isimlerin çoğunu başka topluluklar yakıştımıştır:ancak bu topluluk Mezopotamya ve Anadolu'da kendilerine Rom-an Dom ve Lom yakıştırmalarını yapar,bize düşen insanların öztanımlarına uymaktır.
Romanlar çingene mi?
YanıtlaSil